Web sitenizin sıralamasında istikrarlı bir düşüş görüyor musunuz?
Bir web sitesi ararken web siteniz neden farklı arama motorlarında farklı konumlarda göründü?
Bunların hepsi, arama motoru optimizasyonu çabalarınızı artırabilecek veya kırabilecek çeşitli SEO sıralama faktörleri tarafından belirlenmektedir.
Çeşitli sektörlerdeki binlerce şirket, günümüzün seçici ve kendine güvenen müşterilerini çekmek için çevrimiçi pazardaki pozisyonlar için mücadele ediyor.
Bir şirket rekabete ayak uydurmak ve genişlemek istiyorsa, dinamik, müşteri odaklı çevrimiçi pazarlamaya yatırım yapmak zorundadır.
Arama motorları tarafından kullanılan algoritmalar – kullanıcıların ihtiyaçlarını girdikleri ve şirketlerin sonuçların ilk sayfasında birinci sınıf gayrimenkul için rekabet ettikleri – kullanıcı geri bildirimlerine ve kullanıcılar için mümkün olan en iyi deneyimi sağlama ihtiyacına yanıt olarak sürekli olarak gelişmektedir.
En yaygın kullanılan arama motoru olan Google, arama sonuçlarının en üstünde görüntülenecek en alakalı ve değerli web sitelerini nasıl bulduğunun arkasındaki mantığı düzenli olarak günceller.
Yerel SEO stratejisi, yerel aramalarınızın sıralamasını da artırabilir.
SEO Sıralama Faktörleri: Web Sitesi Altyapınız
Web sitenizin yapısıyla birlikte olalım ve aşağıdaki SEO sıralama faktörleri için optimize edildiğinden emin olalım:
1. Mobil Öncelikli Strateji
Google, mobil kullanılabilirliği en az on yıldır bir sıralama faktörü olarak kullanıyor ve şirket 2012’den beri duyarlı web sitesi tasarımını teşvik ediyor (daha önce bilmiyorsanız).
Şimdi, şirket web sitenizi uzun sürecek ve şimdi değilse önümüzdeki yıllarda sağlam bir mobil kullanıcı deneyimi sunmaya devam edecek bir çözümle yükseltmek için mükemmel bir fırsat.
Örneğin, bir mobil web sitesi sürümü masaüstü muadilinden daha az bilgi sağlıyorsa, Google bir sayfanın sıralamasını belirlerken daha az bağlama sahip olacaktır.
Mobil kullanıcıların bir masaüstü bilgisayardan erişenlerden daha kötü bir deneyime sahip olması durumunda sitenizin arama motoru sıralamaları zarar görebilir.
Başarılı bir kullanıcı deneyimi, duyarlı bir mobil tasarıma büyük ölçüde dayanır.
Bu, Google’ın sayfa deneyimi algoritmasının 2020 revizyonunun temel bir parçasıdır.
Kullanıcı dostu içerik ve gezinme özellikleri, adından da anlaşılacağı gibi sayfa deneyimi güncellemesinde ödüllendirilir.
Google’ın arama sonuçlarında mobil uyumlu olmayan web sitelerini cezalandıracağını varsaymak mantıklıdır.
2. Web Temeli: Temel Web Öğeleri (Core Web Vitals)
Bunlar bir kişinin fizyolojik parametrelerine, dolayısıyla ismine benzer. Web Vitals’ın önemli bir alt kümesi Core Web Vitals olarak bilinir.
Web’deki her web sitesi bu standartlara uymalıdır.
Temel Web Metrikleri, bir sitenin etkinliğini ölçmenin ve kullanıcılarının deneyimleri hakkında bilgi edinmenin basit bir yoludur. Üç ana gösterge, Temel Web Vitals’i oluşturur:
LCP (Largest Contentful Paint): Sayfanın birincil içeriğini yükleme süresi, En Büyük İçerikli Boya (LCP) adı verilen bir istatistikle ölçülür.
Google, 2,5 saniyenin altındaki LCP yükleme sürelerinin kabul edilebilir olduğunu, 2,5 ila 4 saniye arasında iyileştirme gerektirdiğini ve 4 saniyenin ötesinde tatmin edici olmadığını belirtir.
FID (First Input Delay): İlk Giriş Gecikmesi (FID), sayfa yüklendikten sonra tarayıcının kullanıcının ilk girişine yanıt vermesi için gereken süredir.
Google’a göre, FID 100 milisaniyeden azsa, sorun değil; 100 ila 300 milisaniye arasındaysa, iyileştirme gerektirir; ve eğer 300 milisaniyeden fazlaysa, iyi değildir.
CLS (Cumulative Layout Shift): Kullanıcı etkileşimi sırasında bir web sayfasının görsel tasarımının kararlılığı, Kümülatif Düzen Kaydırma (CLS) adı verilen bir istatistik kullanılarak ölçülür.
Web sitesinin düzeninin, kullanıcının bilgisi veya rızası olmadan ne sıklıkta ve büyük ölçüde değiştiğini gösterir; örneğin, bir düğmenin konumunun kaydırmaya gerek kalmadan aniden değişmesi gibi.
Bu durumda, daha düşük bir CLS tercih edilir. 0,1’in altındaki herhangi bir şey Google tarafından mükemmel olarak kabul edilirken, 0,25’in ötesindeki herhangi bir şey kusurlu olarak kabul edilir; arada gelişim için bir fırsat var.
3. Sayfa Deneyimi
Google, “Sayfa deneyimi”ni “insanların içeriğin ötesinde bir web sayfasındaki zamanları hakkında nasıl hissettiklerini yakalayan bir sinyal koleksiyonu” olarak tanımlar.
Temel Web Vitals, mobil uyumluluk, güvenli sörf, HTTPS ve istilacı geçiş reklamcılığı standartları, bir sayfanın deneyimini tanımlayan sinyallere örnektir.
Sayfa deneyimi çok önemli olsa da, Google, sayfa deneyimi korkunç olsa bile, genel olarak en harika içeriğe sahip siteleri sıralamaya çalışmaktadır.
Buna karşılık, sayfa deneyimi, birkaç sayfanın alaka düzeyi açısından potansiyel olarak karşılaştırılabilir olduğu durumlarda, Arama’daki görünürlük açısından önemli ölçüde daha önemli olabilir.
4. İç Bağlantılar için Yapı
Uygun iç bağlantı, web sitenizin mimarisinin bir parçası olması gereken bir başka önemli SEO sıralama faktörüdür.
Dahili bağlantı, web sitenizdeki bir sayfadan web sitenizdeki başka bir sayfaya yapılan herhangi bir bağlantıdır.
Arama motorları ve insan ziyaretçiler, sitenizde gezinmek için bağlantılara güvenir.
Google ve diğer arama motorları dahili bağlantılara prim verir. Soru şu, neden?
Sitenizdeki bağlantılar, insanların gitmeleri gereken yere gitmelerine ve ihtiyaç duydukları bilgileri keşfetmelerine olanak tanır.
Sitenizdeki bağlantılar arama motorları tarafından da kullanılır.
Sitenin sahibi olarak, dahili bağlantıları yönetebilirsiniz.
Metnin ilgili bölümlerini bağlamak, dahili bağlantıların yaptığı şeydir.
Google’ın botu Googlebot, hem web sayfalarının içindeki hem de arasındaki bağlantıları izleyerek web’de gezinir.
Bot web sayfasını yükler, ilk bağlantıyı arar ve tıklar. Google, bağlantılarını izleyerek birden çok materyal parçası arasındaki ilişkiyi belirleyebilir.
Bunu yaparak Google, sitenizin sayfalarından hangilerinin aynı konuyla ilgilendiğini belirleyebilir.
SEO Sıralama Faktörleri: İçeriğiniz
Arama motorları, kullanıcılarına arama sorguları için en iyi içeriği sunmak için vardır. İçerik SEO’nun para birimi olduğundan, SEO sıralama faktörü olarak önemi küçümsenemez!
5. Anahtar Kelimeler Kullanmak İçin Etkili Bir Strateji Benimsemek
Müşterileri kaybediyorsunuz çünkü arama motoru optimizasyonu (SEO) için anahtar kelimeleri nasıl kullanacağınızı bilmiyorsunuz.
Çalışmalara göre, arama motoru kullanıcılarının neredeyse% 75’i hiçbir zaman sonuçların ilk sayfasının ötesine geçmiyor.
Bu sayfadaki ilk üç sonuç, tüm tıklamaların% 50’sini alır. Sonuçların ilk sayfasını ziyaret eden kişilerin hacmini gösteren bu SEO istatistiklerine bakalım.
Bu, anahtar kelimelerin yanlış kullanımının bir şirketin alt satırını mahvedebileceği anlamına gelir.
Bunun nedeni, ziyaretçilerin sitenizi doğal yollarla keşfetmesinin avantajlarından yararlanamayacağınızdır (yani, bir arama sonuçları listesinden tıklayan insanlar).
Herhangi bir doğal ziyaretçiye sahip olmamak, ürününüzle ilgilenen daha az potansiyel müşteriye sahip olmak anlamına gelir.
Bu açıkça herhangi bir şirket için çok fazla para.
Makalenizin konusunu karakterize eden anahtar kelimeler, kelimeler ve kelime öbekleri, arama motoru optimizasyonu için çok önemlidir.
Google daha sonra verileri, bir sayfanın belirli bir arama ifadesi için sonuçlarda ne kadar üst sıralarda yer alması gerektiğini ve sayfadaki hangi materyalin bu sorguyla en alakalı olduğunu belirlemek için kullanır.
Bir sayfanın arama sonuçlarında ne kadar yüksek görüneceğini belirleyen şey budur.
6. Benzersiz, İlgi Çekici ve Canlı Bir Şey Yaratın
“SEO yapmanın yeni yollarının” ve içerik pazarlamasının yükselişi nedeniyle, taze malzeme seli ortaya çıktı.
Materyalinizin okunmasını istiyorsanız, diğerlerinden farklı olmalıdır.
Yalnızca web’in başka bir yerindeki içeriği kopyalayıp yapıştırmayın.
İnsanların dikkatini çekmek için, materyali kalabalığın arasından sıyrılacak ve hemen hedef kitlenize hitap edecek şekilde sunmanız gerekir.
Bu sadece SEO’nuzu geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda insanların materyalinizi okuma, paylaşma ve takdir etme olasılığını da artıracaktır.
Materyalinizin düzinelerce parçanın ortasında okuyucuyla bir akor oluşturmasını istiyorsanız, aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
Gerçek dünyadan veya dahili örneklerden yararlanarak tüm malzemeleriniz için tutarlı bir ton oluşturun.
Tanıdık bir konuda yeni bir dokunuş yapın.
Makalenizi benzerlerinden daha kapsamlı hale getirmeye çalışmalısınız.
Hedef kitleniz için rakiplerinizin benzer çalışmalarından daha erişilebilir hale getirin.
Materyalinizin bağlantı kurmak için çekici ve eğlenceli olması da önemlidir.
Bu şekilde, ziyaretçiler sitenizde daha uzun süre kalacak, içeriğinizi daha fazla paylaşacak ve daha fazla keyif alacaktır.
Bir hatırlatma olarak, içeriğiniz her zaman pazarlamadaki konumunuzla uyumlu olmalıdır.
Google, ziyaretçileri daha uzun süre üzerlerinde tutan web sitelerine ek kredi verir.
İlgilerini çekebilmeli ve sonra onları baştan sona bağlı tutabilmelisiniz.
Sitenizi daha fazla keşfetmelerini istiyorsanız, içindeki ilgili sitelere bağlanın.
7. İçerik Kelime Sayısı
Daha uzun makaleler, SEO uzmanlarının Google’ın ilk sayfasına ulaşma umuduyla her yıl daha fazla yazmayı önerdiği şeydir.
Pazarlamacılar, Google’ın Mayıs 2022 çekirdek güncellemesi gibi sürekli algoritma yükseltmeleri nedeniyle kenardalar ve bu da içeriği en üst noktaya çıkarmak için neler yapabileceklerini merak etmelerini sağlıyor.
Tipik bir blog yazısı veya web sayfası için kelime sayısı: 1-2 kapsamlı parça en az 2.000 kelime olmalıdır.
Kullanım Kılavuzları: 4000 Kelime Uzunluğunda
HubSpot’a göre, içeriğiniz ne kadar uzun olursa, o kadar iyidir. HubSpot popüler bir CRM platformudur ve daha uzun içeriğin daha etkili olduğunu düşünürler.
8. RankBrain
Arama motoru sıralamalarını önemsiyorsanız, RankBrain optimizasyonu bir zorunluluktur.
Neden?
RankBrain şimdi resmi olarak Google’ın cephaneliğindeki üçüncü en önemli sıralama göstergesidir.
Dahası, önemi her geçen gün artmaktadır.
Google’ın arama sıralamaları, RankBrain adlı bir makine öğrenimi (AI) sistemi kullanılarak düzenlenir.
Google’ın arama isteklerini işlemesine ve anlamasına da yardımcı olur.
RankBrain, algoritmada özerk ayarlamalar yapar.
RankBrain, sorgu dizesine bağlı olarak, bağlantı popülerliği, içerik yaşı, makale uzunluğu, etki alanı otoritesi ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli SEO sıralama faktörlerine verilen ağırlığı ayarlar.
Ardından, Google arama kullanıcılarının güncellenen sonuçlara nasıl yanıt verdiğini analiz eder.
Yeni algoritma, insanlar bunu bir gelişme olarak görürse korunur. Böyle bir durumda, RankBrain önceki yönteme geri döner.
RankBrain öncelikle iki amaca hizmet eder:
1. Arama motoru isteklerini tanıma (anahtar kelimeler)
2. Kullanıcıların bulgulara tepkilerinin değerlendirilmesi (kullanıcı memnuniyeti)
Geçmişte, Google, arama terimleriniz ile sayfadaki mevcut metin arasında bir eşleşme bulmaya çalışırdı.
RankBrain şimdi niyetinizi yorumlamak için çaba sarf ediyor. Yani, insani bir şekilde.
Nasıl?
Yeni anahtar kelimeleri Google’ın daha önce dizine eklemiş olduğu mevcut anahtar kelimelerle karşılaştıran bir sistem kullanmak.
RankBrain ne tür veriler topluyor?
Arama sonuçlarıyla nasıl etkileşimde bulunduğunuzu yakından takip eder. Özellikle, şunları araştırır:
- Organik TO (Tıklama Oranı)
- Bekleme Süresi
- Hemen Çıkma Oranı
- Pogo yapışma
9. Yeni İçeriğin Özü
İçeriğin yaygın tüketici sorgularına yanıt vererek web sitesi trafiğini artırabileceği açık olsa da, birçok şirket arama motoru optimizasyonunda içeriğin değerini takdir etmemektedir.
İnsani açıdan, yeni materyaller insanların web sitenize geri dönmesini sağlar.
En sevdiğiniz haber sitesini ziyaret ederseniz ve okuyacak yeni bir şey bulamazsanız kesinlikle hayal kırıklığına uğrarsınız, değil mi?
Özellikle haber siteleri, okuyucuları çekmek ve elde tutmak ve arama motoru optimizasyonunu (SEO) yönlendirmek için düzenli içerik güncellemelerine büyük ölçüde güvense de, tüm web siteleri düzenli olarak yeni materyaller yayınlamaktan yararlanır.
Daha fazla ziyaretçi ve arama motoru sonuç sayfalarında daha iyi bir konum, iyi içerik pazarlamasının sonuçlarıdır.
İki kavramın içerik pazarlamasında nasıl iç içe geçtiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için yeni materyallerin başarılı SEO stratejinizi nasıl artırabileceğini inceleyeceğiz.
- Organik Anahtar Kelime Optimizasyonu
- Arama Motoru Tarayıcıları
- Tutarlı Kullanıcı Etkinliği
- Web Sayfası Yetkilisi ve Link Oluşturma
Sayfa Dışı SEO Sıralama Faktörleri
Sayfa dışı SEO sıralama faktörleri toplam kontrolünüzün dışında olsa da, onları olumlu yönde etkilemek için yapabileceğiniz eylemler vardır.
10. Güçlü ve İlgili Backlinkler
Herhangi bir anda genel SEO planınızda birleştirebileceğiniz birçok farklı bağlantı edinme stratejisi vardır.
Bazı basit olanlar ve diğerleri daha zorlu olanlar var.
Bununla birlikte, en değerli bağlantılar, arama motoru sıralamalarını taşımak ve hedeflenen ziyaretçileri sitenize getirmek için maksimum potansiyele sahip oldukları için elde edilmesi en zor olanlardır.
Muazzam ağırlıkta bağlantılar kurmak istiyorsanız, çabaya herhangi bir çaba sarf etmeden önce kesinlikle tüm bu özellikleri kontrol etmelisiniz.
11. Markayı Güçlendiren Sinyalleri
Şirketlerin çevrimiçi olarak tanınma ve güvenilirlik kazanmaları için gerekli yöntemlerden biri marka sinyallerini kullanmaktır.
Gerçek şu ki, günümüzde SEO aracılığıyla marka bilinirliğini artırmak istiyorsanız, marka sinyallerinize odaklanmanız gerekir.
Bir sitenin alaka düzeyini ve otoritesini belirlerken, arama motorları marka sinyallerini dikkate alır.
Tüketiciler, ürünün kategorisi, menşe ülkesi, kalitesi ve maliyeti ile ilgili marka sinyalleri alır.
Söz konusu marka ile tutarlı bir havaları var.
Ambalajlar, adlar ve diğer tanımlayıcılar, tüketicilerin kalabalık bir pazarda tercih ettikleri markaları seçmelerine yardımcı olur.
Marka sinyallerinin amacı, hedef kitleyi eğitmek, ilham vermek ve motive etmektir, bu kitle ister iç ister dış olsun.
Bununla birlikte, markalaşma hızla SEO’nun önemli bir parçası haline geliyor.
Bunun nedeni, arama motorlarının web sitelerinin güvenilirliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek için marka sinyallerine giderek daha fazla güvenmesidir.