Günümüzün çevrimiçi dünyasında, dijital pazarlama esastır. Alanınızın, işletmenizin ve işinizi büyütmenin en iyi yollarından dijital pazarlama stratejileri kullanmaktır.
Bununla birlikte, şirketinizi ve gelirinizi oluşturmak için, sizin tarafınızdaki en iyi dijital pazarlama stratejilerine ihtiyacınız vardır.
Yine de şirketiniz için hangi stratejiler en iyisidir ve bugün hala tüketicilerle ilgilidir?
Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir?
Dijital pazarlama stratejisi, işinizin hedeflerine ulaşmal üzere sosyal medya gibi dijital pazarlama kanalları aracılığıyla nasıl ulaşacağını özetleyen bir plandır.
Çoğu strateji planı, hangi çevrimiçi kanalları ve dijital pazarlama taktiklerini kullanacağınızı ve bu kanallara ve taktiklere ne kadar yatırım yapacağınızı özetleyecektir.
Neden Bir Dijital Pazarlama Stratejiniz Olmalı?
Dijital pazarlama stratejisi oluşturmak çok önemlidir.
Dijital pazarlama stratejileri olmadan, işletmenizin hedeflerine veya hedeflerine ve önemli sonuçlarına ulaşmak için bir haritası yoktur.
Neyi başarmak istediğinizi biliyorsunuz ama nasıl başaracağınızı bilmiyorsunuz.
Bu genellikle herhangi bir sonuç elde edemeyen bir dijital pazarlama kampanyasının başlatılmasına yol açar.
Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Dijital pazarlama stratejisinin nasıl oluşturulacağını mı merak ediyorsunuz?
Şu sekiz adımı izleyin:
- İşletmenizin markasını tanımlayın:
Markanızı ve dijital kampanyalarınızda nasıl sonuçlanacağını tanımlamak için marka yönergelerinizi ana hatlarıyla belirtin veya kullanın.
- Alıcı personelinizi oluşturun:
Özel alıcı kişilikleriyle işletmenizin kime ulaşmak istediğini belirleyin.
Kullanıcı demografisinin yanı sıra insanları şirketinizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi seçmeye iten motivasyonları düşünün.
- S.M.A.R.T. hedeflerinizi oluşturun:
Stratejinizi yönlendirmek için spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanında hedefler (S.M.A.R.T. hedefleri olarak da bilinir) kullanın.
Kuruluşunuzun büyüme için kısa ve uzun vadeli hedeflerini düşünün.
- Dijital pazarlama stratejilerinizi seçin:
İşletmeniz için en iyi stratejileri seçin. Modaya uygun stratejilere karşı işletmeniz ve sektörünüz için en fazla değeri sunan tekniklere odaklanın.
- Dijital pazarlama bütçenizi belirleyin:
İşletmeniz için gerçekçi bir bütçe oluşturmak üzere dijital pazarlama fiyatlandırmasını araştırın.
Referans olarak, çoğu işletme çevrimiçi pazarlamaya ayda 2500 ila 12.000 dolar harcıyor.
- Stratejinizde beyin fırtınası yapın:
Stratejinizi planlayarak stratejinizi başarıya yönlendirin. Reklam veriyorsanız, reklam harcamanızı belirleyin. İçerik yayınlıyorsanız içerik takviminizi oluşturun.
- Kampanyalarınızı başlatın:
Planlamanızın ardından kampanyalarınızı kanallar arasında başlatın. Tüm kanallarınızın uygun izleme bilgilerini içerdiğinden emin olun.
Örneğin, web sitenizde Google Analytics izleme kodunuz bulunmalıdır.
- Sonuçlarınızı takip edin:
Performanslarını izleyerek stratejilerinizin performansını izleyin ve ölçün.
Stratejileriniz ve yatırım getirileri (YG) hakkında nabız tutmak için Google Analytics, Google Search Console ve Google Ads gibi Google araçlarını kullanın.
Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
1. Arama motoru optimizasyonu (SEO)
Arama motoru optimizasyonu (SEO) bugün en etkili dijital pazarlama girişimlerinden biridir.
SEO Nedir?
SEO, web sitenizi iyileştirme sürecidir, böylece işinizle ilgili anahtar kelimeler ve kelime öbekleri için arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alır.
Ne kadar çok anahtar kelime için sıralarsanız – ve ne kadar yüksek sıralarsanız – o kadar çok insan web sitenizi ve işletmenizi görecek ve aşina olacaktır.
SEO’nun amacı nedir?
SEO, hedef kitlenizin üyelerinden web sitenize daha fazla trafik yönlendirmeyi amaçlamaktadır.
Bunlar, sunduğunuz ürün ve hizmetleri aktif olarak arayan tüketicilerin yanı sıra dönüşüm hunisinin üst kısmındaki içeriğin daha fazlasını arayan kullanıcılardır.
Örneğin, bir peyzajcıysanız, “konut peyzaj tasarımı” ve “ortak çim yabani otları” anahtar kelimeleri için arama sonuçlarındaki sıralamanızı artırmak için SEO’yu kullanabilirsiniz.
Bu anahtar kelimelerin biri işlemsel diğeri bilgilendirici olmak üzere farklı amaçları olsa da, kitlenizi hedefler.
Bu hedefleme sayesinde, web sitenize gelen önemli kullanıcılardan gelen trafiği teşvik edersiniz.
2. Tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı
Güçlü ve uygun maliyetli dijital pazarlama stratejisi, tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığıdır.
PPC nedir?
PPC ile, yapmak dilediğiniz reklamın gösterilmesini istediğiniz anahtar kelimeler için teklif fiyatı verirsiniz – reklamınız, bir kullanıcının araması anahtar kelimenizi içerdiğinde tetiklenir.
Bu reklamlar daha sonra Google’de arama sonuçlarının en üstünde yada yanında, yani organik listelerin üstünde görünür.
Bir kullanıcı reklamınızı tıklamaya karar verirse, bu tıklama için ödeme yaparsınız.
Başka bir deyişle, reklam alanı için ödeme yapmaz, yalnızca sonuçlar için ödeme yaparsınız.
Örneğin, çocuklar için şapka satıyorsanız, bir kullanıcı “çocuk renkli şapkaları” araması yaptığında arama sonuçlarında reklam vermek için teklif verebilirsiniz.
Bu anahtar kelime daha işlemseldir, bu da bir PPC kampanyası için istediğiniz şeydir – ücretli reklamcılıktır, bu nedenle hızlı bir yatırım getirisi (YG) istersiniz.
PPC, arama motorlarında, sosyal medyada ve diğer platformlarda reklam içerebilir. WeChat gibi uygulamalarda bile reklam verebilirsiniz.
PPC’nin amacı nedir?
PPC, işlem sorgularıyla arama yapanlara ulaşmayı amaçlamaktadır, yani ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın almaya hazırdırlar.
Reklamınızı tıkladıklarında, açılış sayfanıza ulaşırlar ve bir ürün satın alarak, bir e-posta bültenine kaydolarak veya başka bir işlemle dönüştürülecek bir harekete geçirici mesaj (CTA) görürler.
Dijital pazarlamaya yeni başlayan veya hızlı bir destek arayan birçok işletme için, PPC yararlı bir çevrimiçi pazarlama stratejisidir.
Web sitenizi arama sonuçlarının en üstüne çıkarır, bu da şirketinizin organik arama sonucu sıralamasının birkaç sayfa geri olması durumunda yardımcı olabilir.
3. İçerik pazarlaması
İçerik pazarlaması, bütün işletmeler için olmasa olmaz hale gelmiş bir tekniktir.
İçerik pazarlaması nedir?
İçerik pazarlamasında, işletmeniz içerik aracılığıyla tüketicilere ulaşmaya, etkileşimde bulunmaya ve bağlantı kurmaya odaklanır.
Videolar, blog gönderileri, infografikler ve daha fazlasını içerebilen bu içerik, kullanıcılara değer sağlar. Bununla birlikte, satış odaklı bir kopya değildir – bilgilendiricidir.
Örneğin, parfüm türleri satan bir işletme işletiyorsanız, yeni başlayanların ilk gezileri için neye ihtiyacı olduğu hakkında bir makale yazabilirsiniz.
Ayrıca bir parfüme nasıl bakılacağı ve hangi özelliklerin parfüm performansını artırmaya yardımcı olabileceği konuları hakkında makaleler de yazabilirsiniz.
Bu tek tek içerik parçalarıyla belirli anahtar kelimeleri hedeflersiniz.
Örneğin, snowboard bakımı ile ilgili makaleniz, “snowboard nasıl korunur” veya “bir snowboard nasıl balmumu yapılır” anahtar kelimesini hedefleyebilir.
Ödüllü ekibimiz yanınızdayken, içeriği arama ve kullanıcılar için optimize ederiz.
İçeriğiniz için hangi formatı seçerseniz seçin, kitleniz için alakalı ve faydalı olması çok önemlidir.
Kullanıcıların arkadaşlarıyla, aileleriyle, iş arkadaşlarıyla ve sosyal ağlarındaki diğer kişilerle paylaşmak istemelerini sağlayan orijinal ve yüksek kaliteli içerik oluşturmak istiyorsunuz.
İçerik pazarlamasının amacı nedir?
İçerik pazarlamasının temel amacı, hedef kitleye faydalı bilgiler sağlamak, ziyaretçi sayısını artırmak ve bu ziyaretlerden dönüşümler (örnek: satış) oluşturmaktır.
Teknik açıdan bakıldığında, içerik pazarlaması, arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzü artırmak için içeriğinizi arama motorları için optimize etmeye de odaklanır.
4. E-posta pazarlaması
E-posta pazarlaması, mevcut en uygun maliyetli çevrimiçi pazarlama stratejilerinden biridir.
E-posta pazarlaması nedir?
E-posta pazarlaması, mevcut müşterileri elde tutmaya ve yenilerini kazanmaya odaklanır.
Marka bilinirliği oluşturmak, şirketinizi akılda tutmak ve tekrar satın alımları teşvik etmek için mükemmel bir tekniktir.
E-posta pazarlamasının temel bir parçası, kampanyalarınızı geliştirmek ve rafine etmenin yanı sıra kitlenizi büyütmektir.
İçerik pazarlaması gibi, e-posta pazarlaması da kullanıcılara değerli bilgiler sağlamaya odaklanır – aksi takdirde insanlar abone olmazlardı.
Buradaki fikir, bu kullanıcıların hizmetlerinize veya ürünlerinize şimdi ihtiyaç duymamasına rağmen, bir satın alma zamanı geldiğinde markanızı hatırlayacaklarıdır.
Bu marka bilinirliği, satın almaya hazır olduklarında şirketinizi seçmelerini teşvik eder.
Örneğin, bir HVAC pazarlama stratejisi, bir ısıtma ve soğutma sistemini korumak, enerji faturalarını düşürmek ve daha fazlası için ipuçları paylaşarak ev sahipleri ve işletmelerle bir ilişki kurmak için e-posta kullanabilir.
Buna karşılık, bir tıbbi ekipman pazarlama stratejisi, tasarım ilerlemelerini, endüstri konferanslarını ve ürünler için toptan satış indirimlerini vurgulamak için e-postayı kullanabilir.
Bu aboneler, bakım, acil durum veya kurulum olsun, bir hizmete ihtiyaç duyduklarında, bu HVAC işini seçme şansları daha yüksektir, çünkü şirket kendilerini bilgili ve güvenilir olarak kanıtlamıştır.
Bu stratejinin avantajlarından biri, kitlenizi segmentlere ayırabilmeniz ve e-posta kampanyalarınızı kişiselleştirebilmenizdir.
Örneğin, belirli bir ürünü satın alan veya belirli bir web sayfasını ziyaret eden kullanıcılar için bir kampanya oluşturabilirsiniz.
E-posta pazarlamasının amacı nedir?
Dijital pazarlama girişimi olarak e-posta pazarlamasının temel amacı, potansiyel müşteriler için akılda kalmak ve mevcut müşterilere ilgili endüstri haberleri ve ürün kuponları gibi kişiselleştirilmiş içerik gibi yararlı bilgiler sağlamaktır.
5. Sosyal medya pazarlaması
Bütün işletmeler için bir başka dijital pazarlama stratejisi sosyal medya pazarlamasıdır.
Sosyal medya pazarlaması nedir?
Sosyal medya pazarlaması, diğer dijital pazarlama stratejileri gibi ziyaretler artırma, marka bilinirliği oluşturma vb. hedeflere odaklanır.
Bir sosyal medya pazarlama kampanyası, hedef kitlenize ve platform tercihlerine bağlı olarak bir veya birkaç sosyal medya platformuna sahip olabilir.
Bu İnternet pazarlama stratejisi için en popüler platformlardan bazıları şunlardır:
Sosyal medya pazarlamasının amacı nedir?
Sosyal medya pazarlamasının temel amacı, marka bilinirliğini ve dönüşümlerini artırmanın yanı sıra şirketinizin itibarını oluşturmak ve korumaktır.
Bu nedenle sosyal medya pazarlaması, bilgilendirici ve tanıtım içeriği oluşturmaya ve ayrıca çeşitli platformlardaki kullanıcılarla etkileşime girmeye odaklanır.
6. Sesli arama optimizasyonu
Sesli arama optimizasyonu, işletmelerin içselleştirmesi için çok modern internet pazarlama stratejilerinden biridir.
Sesli arama optimizasyonu nedir?
Sesli arama optimizasyonu ile şirketiniz mevcut ve yeni web sitesi içeriğini sesli arama için optimize eder.
Amaç, web sitenize öne çıkan snippet’i kazandırmak veya Google arama sonuçlarında sıfır nokta oluşturmaktır.
Neden?
Siri’den Amazon Echo’ya kadar çeşitli sesli asistanlar, sesli aramalara yanıt vermek için öne çıkan snippet’i kullanır.
Yani, bir kullanıcı “çamaşır makinesini nasıl temizlerim?” Amazon Echo veya Siri, aşağıda görebileceğiniz özellikli snippet ile yanıt verecektir.
Ses ve metin kullanılırken arama sorguları farklılık gösterdiğinden, sesli arama optimizasyonu önemlidir.
Yerel bir işletmeyseniz, bu strateji daha da kritiktir, çünkü birçok kullanıcı yakınlarında bir restoran, salon veya hırdavat mağazası bulmak için mobil cihazlarına ve sesli aramaya güvenir.
Sesli arama optimizasyonunun amacı nedir?
Sesli arama optimizasyonunun amacı, hedef kitleniz ve işletmenizle alakalı anahtar kelimeler için öne çıkan snippet’i kazanmaktır.
Sıfır pozisyonu için sıralama yaparak, şirketiniz tüketicilere çevrimiçi görünürlüğünü artırır ve bu da mağaza ziyaretlerine, ürün satın alımlarına ve daha fazlasına yol açabilir.
7. Video pazarlama
Son on yılda, dijital alemlerdeki görüntülere daha fazla ilgi duyan daha görsel bir kültür haline geldik.
Bunların çoğu çeşitli şekillerde gelir, ancak videonun zirveye yükseldiği herhangi bir soru yoktur.
Artık daha fazla içerik tüketicisinin videoyu diğer görsel ortamlardan daha fazla tercih ettiği noktadayız.
Son istatistikler, tüm çevrimiçi pazarlamacıların% 87’sinin artık bir tür video içeriği kullandığını gösteriyor.
Bunların çoğu, YouTube gibi yerlerdeki büyük izleyici sayısından kaynaklanıyor. Ne olursa olsun, videoları nereye gönderdiğiniz, ilgi çekici içerik olmadan önemli olmayacaktır.
Kişiselleştirilmiş video son zamanlarda bir norm haline geldi veya en azından hedeflenen izleyicilerin acı noktalarını doğrudan ele alan videolar.
Aynı şey, işletmenizin daha insani görünmesini sağlamak için de geçerlidir.
Video pazarlama yoluyla işletmenizin erişimini artırır, satışlarınızı artırır ve operasyonlarını genişletir.
Video pazarlama için birkaç video türü şunları içerir:
- Öğretim
- Duyuru
- Perde arkası
- Olay
- Ve daha fazlası
Ne tür videolar oluşturursanız oluşturun, hedef kitleniz arasında marka bilinirliği oluşturmak için çalışıyorsunuz.
Sosyal medya, e-posta ve içerik pazarlaması gibi, bu marka bilinirliği de daha sonra değerli dönüşümlere yol açabilir.
Bu nedenle video pazarlama, dönüşümleri yüzde 85’ten fazla artırabilir.
8. Influencer Marketing
Bir servet harcamak zorunda kalmadan bir dijital pazarlama kampanyasını nasıl üstlenebileceğinizi düşündünüz mü?
E-posta pazarlaması ve gelen teknikleri yaparak paradan tasarruf edebilirsiniz, ancak etkileyicileri işe almak da aynı şeyi yapar.
Markanızı çevrimiçi tanıtmak için etkileyicileri işe almanın ünlüleri işe almakla ilgili olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün.
Sosyal medyada bu stratejinin başarması için her zaman ünlü olmak anlamına gelmek zorunda değildir.
Sadece çok sayıda takipçisi olan ve ürünleri tanıtma konusunda iyi bir sicili olan biri olabilir.
Bu etkileyicilere sosyal medyada ulaşın ve markanızı tanıtmaya istekli olup olmadıklarını sorun.
Bazıları ücretsiz ürünler karşılığında bunu yapmayı teklif edebilir. Ancak, çoğu bir ücret talep edecek.
9. Pazarlama Otomasyonu
Pazarlama otomasyonu, dijital pazarlama tekniklerinde önemli bir unsurdur.
Genel olarak, bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak, dünyanın dört bir yanındaki işletmeler için bir standart haline geldiği için en önemli öncelik haline gelmelidir.
Başarılı işletmelerin% 91’i artık otomasyonun başarıları için çok önemli olduğunu söyleyerek, pazarlamanın bugünü ve geleceğinin ne olduğuna dair bir vizyon edinebilirsiniz.
Bu teknikte başarmak için, etkili pazarlama otomasyonuna sahip bir CRM platformu aramayı deneyin.
CRM’niz zaten iletişim bilgilerine sahip olduğundan bunlar birlikte iyi çalışabilir.
Pazarlama tekniklerini ve adımları doğrudan kişi listenize otomatikleştirmek, farklı kaynakları kullanmak yerine pazarlamanızı tek bir yerde entegre etmenizi sağlayacaktır.
10. Yeniden pazarlama (Retargeting)
Dijital pazarlamanın bir diğer kritik yönü, sitenizin banner reklamlarına ilk kez yanıt vermedikleri takdirde pazarlama içeriğiyle tekrar potansiyel müşterilerin peşinden gitmektir.
Bu, bu ziyaretçileri çerezler aracılığıyla izleyerek ve ilgili sitelerde yeni reklamlar oluşturarak çalışır.
Potansiyel müşterilerinizi etkili bie şekilde hedeflemek için sitenizde yeni reklamlar da oluşturabilirsiniz.
Site ziyaretçilerinizden aldığınız bilgiler, reklamlarınızı acı noktalarına göre ayarlamak için size değerli veriler sağlar.