Arama Motoru Optimizasyonu, bir sayfanın arama motorlarındaki konumunu iyileştirmeyi amaçlayan kullanıcı deneyimini optimize etmek için kullanılan stratejiler kümesidir. youtube seo nasıl yapılır?
Programlama, tasarım, içerik üretimi ve diğer sitelerle olan ilişkiyi kapsar, böylece arama motorları bu sayfanın kullanıcının aradığı şey için en iyi sonuç olduğunu düşünür.
Tabii ki SEO söz konusu olduğunda istediğiniz şey Google Arama’nın en üst sıralarına ulaşmaktır.
Sonuçta, bu internet devi dünya çapında aramaların% 90’ından fazlasına hükmediyor.
Bing, Yahoo! ve Baidu, bu payın geri kalanını elinde tutan diğer arama motorlarıdır.
YouTube SEO nasıl çalışır?
Youtube, Google tarafından satın alındı. Bu nedenle, arama motoruyla aynı arama zekasını benimser ve aynı amaca sahiptir: kullanıcıya en iyi arama deneyimini sunmak.
Kullanıcı YouTube‘da bir arama terimi yazdığında, platformun robotları kullanıcıya alaka düzeyi sırasına göre en iyi sonuçları sunmak için tüm kanalları ve videoları tarar.
Ve her bir kişi için hangisinin en iyi sonuçlar olduğunu belirlemek için, algoritma birkaç faktörü göz önünde bulundurur.
Kullanıcı arama ve tarama geçmişleri (tıpkı Google’da olduğu gibi), sonuçlar sayfasını özelleştirmek için önemli noktalardır.
Ancak, YouTube’da içerik yayınlayanlar için, algoritmanın sonuçları sıralamak için kanal katılımı ve optimizasyon kriterlerine de sahip olduğunu bilmek önemlidir.
Örneğin, başlık, etiket ve açıklama alanlarını doğru dolduran bir video, doldurmayan bir videodan daha iyi bir yerleşime sahip olma eğilimindedir.
Çok fazla yorum ve beğeni alma eğiliminde olan bir YouTube kanalı, kendisini iyi bir etkileşime sahip olmayan bir kanaldan daha iyi konumlandırır.
Bu neden oluyor?
Çünkü platform, bu videoların kullanıcıya daha değerli bir deneyim sunduğunu anlıyor.
Ve Google’ın kendi algoritmasının anladığı da budur. Arama motoru ve YouTube aynı şirkete ait olduğu için platformlar arasında bir entegrasyon söz konusudur.
Bu nedenle, birisi Google’da arama yaptığında, arama motoru hem YouTube‘dan hem de diğer platformlardan bu aramayla daha alakalı bir video içeriği atlıkarınca sunar.
Youtube SEO Nasıl Yapılır?
YouTube SEO bir pasta tarifi değildir.
Tüm yönergeleri izleseniz bile, hangi sonuçların kullanıcıya görüneceğine dair karar, platformun oldukça karmaşık olan algoritmasına bağlıdır.
Sıralamayı belirlemek için, kullanıcı gezintisi gibi eylemlerinizden bağımsız faktörler de dahil olmak üzere çok sayıda ölçütü, kuralı ve hesaplamayı dikkate alır.
Ancak, YouTube arama algoritmasıyla ne kadar çok puan kazanırsanız, en üst sıralara ulaşma şansınız o kadar artar.
Bu nedenle, YouTube’un kanalınızı ve videolarınızı kullanıcıların arama sonuçlarında tercih etmesi için bazı ipuçları görelim.
1. Önce anahtar kelime araştırması yapın
Anahtar kelimeler, YouTube SEO’da ve Google için gereklidir.
Bunlar aracılığıyla platform, videonun konusunu tanımlar, içeriği dizine ekler ve kullanıcıların aramalarıyla ilişkilendirir.
Bunun için, YouTube‘un bu bilgileri toplayabilmesi ve sıralamada kullanabilmesi için video dosyasını yüklerken belirli alanlara (örneğin, aşağıda göreceğimiz gibi başlık, etiketler ve açıklama) eklenmeleri gerekir.
Bu nedenle, hangi anahtar kelimelerin videolarınızı en iyi şekilde tanımladığını ve aynı zamanda kanalınıza daha fazla izleyici çekme potansiyeline sahip olduğunu bilmeniz gerekir.
Şimdi YouTube SEO’ya odaklanarak kaliteli anahtar kelime araştırması yapmak için bazı ipuçlarına bakalım.
Bunlar, video kaydettikten sonra alanları doldurmanın yanı sıra kanalınız için potansiyel içerik için fikirler bulmak için de kullanılabilir.
temel bir YouTube aracı kullanabilirsiniz: arama çubuğu otomatik tamamlama.
Ayrıca, kanal istatistiklerinizi de analiz edebilirsiniz.
Trafik kaynağı analizinde, videolarınıza ulaşmak için en çok kullanılan terimler bulunur.
Burada, yeni içerik kaydetmek veya yüklemelerinize anahtar kelimeler eklemek için ilham alabilirsiniz.
Bu Mindvalley vaka çalışmasında, şirketin anahtar kelimeleri aramak için önerdiği araçları da görebilirsiniz:
Keywords Everywhere: Google ve YouTube arama kutularına yapılan aylık aramaların hacminin bir tahminini gösteren SEO için ücretsiz Google Chrome uzantısı.
Google Trendler: Arama trendlerini gösteren (yalnızca YouTube’daki aramaları göstermek mümkündür) ve sıcak konuları tanımlamaya yarayan ücretsiz Google aracı.
VidIQ: YouTube’daki videolara bilgi çubuğu ekleyen ücretsiz Google Chrome uzantısı.
2. İyi erişim potansiyeline sahip anahtar kelimeler seçin
Yukarıdaki ipuçlarıyla, zaten iyi bir anahtar kelime listeniz var. Peki, videolarınız için en iyilerini nasıl seçersiniz?
Tabii ki, düşünmelisiniz: “Aramalarda en çok kullanılan kelimeleri seçeceğim!”. Evet: En popüler terimler daha fazla insanı çekme eğilimindedir.
Bununla birlikte, daha fazla rekabete sahipler – ve bu tür rakipler, rekabet etmenin zor olduğu büyük markalar ve etkileyiciler olabilir.
Bu yüzden en iyi seçenek – özellikle küçük bir işletmeniz varsa – muhtemelen ‘uzun kuyruk’ dediğimiz anahtar kelimelerdir.
Bu kadar şaşırtıcı bir trafiğe sahip değiller, ama aynı zamanda çok fazla rekabete de sahip değiller. Yani, iyi bir pozisyon kazanmak daha kolaydır.
Ayrıca, genellikle dönüşüm hunisinin alt kısmındaki, yani dönüşüme daha yakın aramaları temsil ederler.
Ancak uzun kuyruklu anahtar kelimelerin ne olduğunu nasıl anlarsınız?
Genellikle daha uzundur (üç kelime veya daha fazla) ve daha spesifik bir aramayı temsil eder.
3. İyi bir video başlığı kullanın
İyi bir anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra, elinizde zaten iyi bir terim seçiminiz var. Peki, onlarla ne yapıyorsunuz?
Anahtar kelimenin görünmesi gereken alanlardan biri başlıktır. Bu, YouTube’un içeriği dizine eklemesi ve sıralaması için en önemli faktörlerden biridir.
Ayrıca, videonun iyi bir konumda görünmesi için başlığın kullanıcının arama terimlerine mümkün olduğunca yakın olması gerekir.
4. Videoya etiketler ekleyin
Google için SEO ile çalışan herkes, bir sayfanın kodunu meta etiketlerdeki anahtar kelimelerle doldurmanın artık mantıklı olmadığını bilir.
Arama motoru artık bu yönü spam olarak yaygın olarak kullanıldığı için bir sıralama faktörü olarak kullanmamaktadır.
Ancak YouTube’da etiketler bir videoyu sıralamak için gereklidir.
Bunlar, YouTube’un bir videonun konularını tanımlamak ve doğru bir şekilde dizine eklemek, aynı zamanda ilgili videoları önermek için göz önünde bulundurduğu faktörler arasındadır.
Ve bu öneriler aynı zamanda videolarınız için önemli bir trafik kaynağıdır.
Bu alanda, YouTube 120 karakter kullanmanıza izin verir. Algoritmayı içeriğinden ayrılmış terimlerle karıştırmamak için 6 ila 8 kelime kullanmanızı öneririz.
5. Akıllı açıklamalar yazın
Açıklama, videoyu yüklerken doldurulması gereken bir diğer önemli alandır. Bu metin, videonun neyle ilgili olduğu hakkında mümkün olan en açıklayıcı şekilde bilgi sağlamalıdır.
Başlığın kısa ve öz olması gerekiyorsa, açıklama daha uzun ve daha ayrıntılı olabilir. Bunun için en fazla 5000 karakteriniz vardır.
Açıklama, iki nedenden dolayı sıralama için gereklidir. İlk kısmı arama sonuçlarında göründüğü için kullanıcının videoya erişmesi için bir ikna aracı olabilir, bu nedenle ana bilgileri metnin başında tutmaya çalışın.
Çekici bir açıklama ile YouTube ile video etkileşiminizi artırabilir ve puan kazanabilirsiniz.
Açıklama ayrıca video içeriğini tanımlamak için platformun algoritmasına da hizmet eder.
Bu nedenle, burada videoda ele alınan konuları temsil eden anahtar kelimeler eklemeniz gerekir. Böylece, bu terimler için sıralama şansını artırırsınız.
Daha fazla bilgi eklemek ve kullanıcıların ilgisini başka şekillerde çekmek için açıklamadan yararlanın.
Metinde, kanala abone olma veya web sitenizdeki bazı içerikleri indirme daveti gibi tercihen kısaltılmış bağlantılarla harekete geçirici mesajlar (CTA’lar) ekleyebilirsiniz.
Başka bir fikir, izleyiciyi videonun belirli önemli bölümlerine, özellikle de daha uzun içeriklere yönlendirmek için zaman damgaları kullanmaktır.
6. Dosya adını düzenleyin
YouTube SEO tekniklerinin videonuzu yüklemeden önce başladığını biliyor muydunuz?
Bunun nedeni, içeriğin ana anahtar sözcüğünü dosya adına zaten eklemeniz gerekmesidir.
Videoyu, YouTube tarafından anlaşılamayacak şekilde kodlar ve sayılarla dolu bir adla (ör. VID_94800805) yüklemek yerine, anahtar kelimeyle birlikte açıklayıcı bir ad kullanın (ör. nasıl yapılır-youtube-seo).
Böylece, platform videonun ne hakkında olduğunu dosya adına doğru tanımlayabilir.
7. Videolar için transkripsiyonlar ve altyazılar oluşturun
YouTube’un algoritması resim ve videoları okuyamaz, yalnızca metin ve kodu okuyabilir.
Bu nedenle, içeriğinizin neyle ilgili olduğunu anlaması için benimseyebileceğiniz stratejilerden biri, transkripsiyonlar ve başlıklar oluşturmaktır.
Transkripsiyon, videonun bahsettiği metne dönüşümdür.
Bunu manuel olarak kendi başınıza yapabilir veya bu işi kolaylaştıran YouTube aracını kullanabilirsiniz.
Transkripte zaman damgaları ekleyerek, bunu altyazılara da dönüştürebilirsiniz.
Kullanıcıların sesi etkinleştiremeseler bile videoyu takip edebilmeleri ve işitme bozukluğu olan kişiler için bir erişilebilirlik aracı olarak çalışabilmeleri için kullanılırlar.
Altyazılara ek olarak, görüntüleyenlere video hakkında daha fazla bilgi vermek için transkript metnini video açıklamasına da koyabilirsiniz.
8. Daha uzun videolar oluşturun
Daha önce bahsettiğimiz Briggsby çalışması, sıralama ile videoların uzunluğu arasındaki ilişki hakkında iki bulguya da ulaştı:
2 dakikadan kısa videolar kötü konumlandırılma eğilimindedir;
ilk 5 pozisyonun ortalama süresi 11 dk 44 sn’dir.
Bu nedenle, yaklaşık 10 dakika uzunluğundaki daha uzun videolara yatırım yapmaya başlamaya değer.
Muhtemelen daha eksiksiz ve derinlemesine içerik arayanların beklentilerini karşılarlar. Öte yandan, 2 dakikadan kısa videolar daha yüzeysel olma eğilimindedir.
Bu sayılara bağlı kalmanız gerektiğini söylemiyoruz, tamam mı? Bu bulgular sadece rehberlik sağlamaya hizmet eder.
Ancak, bahsetmeye değer: alaka düzeyi videonun uzunluğundan daha iyidir.
Bu nedenle, kaliteli içeriğe yatırım yaparsanız, videonun uzunluğu hakkında çok fazla endişelenmeyin.
9. Arama sonuçlarında TO’yu artırın (CTR )
TO (Tıklama Oranı), kullanıcıların kullanılabilir arama sonuçları arasında videonuzu tıklama oranını temsil eder.
YouTube için yüksek bir tıklama oranına sahip olmak, videonuzun kullanıcının aradığı anahtar kelimeyle alakalı olduğu anlamına gelir.
Bu nedenle TO, aynı zamanda önemli bir
sıralama faktörüdür.
Ama elbette, bu oranı doğrudan etkileyemezsiniz. Yapabileceğiniz şey, kullanıcıların videonuzu tıklama şansını artırmaktır.
10. Hedef kitle etkileşimini artırın
Google için SEO’ya benzer şekilde, şimdiye kadar verdiğimiz ipuçlarının sayfa içi SEO’ya, yani yayıncının kendisinin ulaşabileceği her şeye atıfta bulunduğunu söyleyebiliriz.
Bu stratejilerin diğer tarafında, sitenin kontrolü altında olmayan faktörleri içeren sayfa dışı SEO bulunmaktadır.
Google söz konusu olduğunda, esas olarak bağlantı kurma, yani diğer sitelerle ilişkiler ve onlardan aldığınız bağlantılar anlamına gelir.
YouTube söz konusu olduğunda, bağlantı kurma sıralama faktörleri arasında değildir.
Bir video diğer sitelere bağlandığı sürece, algoritma daha fazla görüntüleme oluşturmaya yardımcı olmasına rağmen, onu sıralamak için bu verilere sahip değildir.
Video platformunda, aksine, sayfa dışı SEO’nun kitle katılımını ifade ettiği söylenebilir.
Sonuçta, yorum ve beğeni almak veya video görüntüleme sürelerini artırmak kanalın kontrolü altında değildir, bu da kullanıcıları yalnızca daha fazla etkileşime girmeye teşvik edebilir.
Bu nedenle, izleyicilerinizi her zaman videonuzla bir şekilde etkileşime girmeye teşvik edin:
- Beğeniler(“bize bir başparmak ver!”);
- yorum;
- kanala abone olmak;
- videoyu paylaşın.
Tüm bu faktörler, videonuzun kullanıcıların beklentilerini karşılayıp karşılamadığını (veya aştığını) gösterdiğinden YouTube’un sıralamasında ağır bir ağırlık taşır.
Yorumlara gelince, bahsetmeye değer: yorumları teşvik etmenin en iyi yollarından biri onlara cevap vermektir!
Böylece, kullanıcılar kendilerini değerli hissederler ve yorum yapmak için daha sık geri gelirler.
Ayrıca, kullanıcıyı videoyla sonuna kadar meşgul tutmak için stratejiler benimsemek de önemlidir.
Bu, Google’ın kitleyi gerçekten ilgilendiren bir şey sunup sunmadığınızı değerlendirmesi için önemli bir faktördür.
Aksi takdirde, izleyici videoyu hızla terk eder ve bu da sıralama üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olur. Örneğin, videoyu sonuna kadar izleyen herkese bonus sözü verebilirsiniz.
11. Kanalı ve videoları tanıtın
Videolarınızla kitle etkileşimini nasıl artıracağınıza dair ipuçları zaten vermiştik. Ancak, bu noktaya gelmek için önce bu kitleyi kanalınıza getirmeniz gerekir!
Videolarınızın başlığını, açıklamasını ve etiketlerini optimize ederek, YouTube’un kendi içindeki görünürlüğü zaten artıracaksınız.
Ancak, YouTube dışındaki videoları tanıtmak ve görüntülemelerinizi artırmak için kullanılabilecek birkaç pazarlama kanalınız daha olmalıdır.
12. Videolarınız için özel küçük resimler oluşturun
Hiç YouTube’da (veya başka bir video akışı platformunda) yalnızca önizleme görüntüsünün çekiciliğine dayanarak izlemek için bir şey seçtiniz mi?
Öyleyse, doğru küçük resmin ne kadar önemli olabileceğini zaten biliyorsunuzdur.
Küçük resminiz, kelimenin tam anlamıyla, bir kullanıcının video listenize rastladığında gördüğü ilk şeydir ve birisinin tıklama veya tıklamama kararını verebilir veya bozabilir.
Harika küçük resimler, trafiğinizi ve izlenme sürelerinizi büyük ölçüde artırabilir ve yalnızca YouTube’da değil, arama motorlarında da daha yüksek arama sıralamalarına yol açabilir.
13. Yüksek tutma oranına sahip videolar oluşturmayı hedefleyin
Herhangi bir deneyimli pazarlamacının size söyleyeceği gibi, bekleme süresi SEO için inanılmaz derecede önemlidir.
Bir kişi belirli bir sayfada veya web sitesinde ne kadar uzun süre harcarsa, algoritmalara o kadar değerli görünecek ve sonuçta o kadar yüksek sıralanacaktır.
Bu kuralın bir sürümü YouTube’da da geçerlidir.
Kitleyi elde tutma, bir izleyicinin başka bir şeye geçmeden önce videonuzun ne kadarını izlediğini ifade eden bir metriktir ve YouTube SEO söz konusu olduğunda büyük bir anlaşmadır.
Bu sadece bir teori de değil. YouTube, bunun önemli bir sıralama faktörü olduğunu açıkça söyledi, bu nedenle doğal olarak elde tutma oranlarınızı olabildiğince yüzde 100’e yakın tutmak isteyeceksiniz.
Neyse ki, iyi yüksek tutma özellikli videolar oluşturmak için pahalı bir kameraya veya kusursuz prodüksiyon becerilerine ihtiyacınız yok.
Bunun yerine, özlü, ilgi çekici ve bol miktarda değer sunan harika videolar oluşturmaya odaklanın.
Videolarınızı, görüntüleyenlerin içeriğinizi sindirmesini kolaylaştıran küçük boyutlu bölümlere bölün.
Tanıtımları kısa tutun ve izleyicinin dikkatini hemen çekmek için konunuzun etine dalın.
14. Analitiğinizi yakından takip edin
Bir YouTube SEO stratejisinin başarısını ölçmenin tek gerçek yolu, analizlerinizi yakından izlemektir.
Videolarınızda neyin işe yaradığını ve geliştirmek için nerede durabileceğinizi anlamanın en iyi yolu budur.
Neyse ki, YouTube mükemmel bir yerleşik analiz işleviyle birlikte gelir. İşte bilmeniz gereken bazı temel metrikler.
İzlenme Süresi
Kullanıcıların içeriğinizle geçirdiği toplam dakika sayısı.
Gösterimler TO’su
Kullanıcıların videonuzu ana sayfalarında gördükten sonra kontrol etmeye karar verme oranı.
Kart TO’su
Yukarıdakilere benzer, ancak içeriğinize dahil edilen YouTube kartları için.
Trafik Kaynakları
Kullanıcıların içeriğinize nasıl ve nereden geldikleri.
Tekil İzleyiciler
Belirli bir süre boyunca içeriğinizi görüntüleyen tahmini kullanıcı sayısı.
Abone Artışı
Abone sayınızın konum, tek tek videolar, zaman dilimleri vb. ile ilgili olarak nasıl değiştiği.
Toplu olarak, bunun gibi metrikleri yakından takip etmek, kitlenizle neyin rezonansa girdiği konusunda size mükemmel bir fikir verecektir.
Belirli bir video ortalamadan belirgin şekilde daha iyi veya daha kötüyse, onu farklı kılan şeyleri düşünün ve stratejinizde buna göre ince ayar yapın.